Consumentenelektronica is een bovengemiddeld uitdagend segment binnen de non-food retailmarkt. Echter: ook in deze markt zijn er groeikansen voor retailers, zoals Amac en EP laten zien. Verschillende factoren ondersteunen deze groeimogelijkheden.
In zijn algemeenheid is de non-food retail sector erg uitdagend voor ondernemers. Binnen deze markt zijn er echter grote verschillen. Er zijn sub-markten waar het iets makkelijker manoeuvreren is, maar er zijn ook markten die zeer lastig zijn. De markt van consumentenelektronica zit aan de ‘zeer lastig’ kant van dit spectrum. De transparantie van producten en prijzen is vrijwel optimaal, fabrikanten/merkeigenaren zoals Apple en Samsung hebben een sterkere positie in de keten dan retailers en er zijn grote en sterke concurrenten actief in de markt waaronder Coolblue en MediaMarkt. Ook in lastige markten zoals consumentenelektronica zijn er retailers die groeikansen zien. Daarvan zag ik onlangs twee voorbeelden: Amac en EP.
Amac en EP zien groeimogelijkheden
Amac is een keten van 47 Apple Premium Resellers in Nederland. Amac-oprichter Ed Bindels doet een stapje terug en draagt de dagelijkse leiding over aan Roelof de Rijk. In dit artikel legt De Rijk uit dat hij bezig is met het openen van een nieuwe winkel, het vernieuwen van winkels en het verplaatsen van winkels naar nieuwe locaties. In aanvulling daarop ziet hij extra uitbreidingsmogelijkheden in een aantal grotere steden.
Elektronicaketen EP (ruim 75 vestigingen in Nederland) opent in mei drie nieuwe vestigingen: IJsselstein, Venlo en Tilburg. In Tilburg is daarbij een leegte opgevuld, die na het vertrek van Blokker ontstond, aldus de eigenaar van de winkel Paul Hagens in een artikel in RetailTrends.
Welke factoren liggen aan deze kansen ten grondslag?
Ik zie drie factoren die deze groeikansen ondersteunen:
- Niet meegaan in het prijsgevecht. In een transparante en concurrerende markt – zoals bijvoorbeeld consumentenelektronica – is de verleiding groot om via ‘lage prijzen’ en ‘hoge kortingen’ de klant te verleiden. In een vorige column ‘Focus niet op prijs’ heb ik uitgelegd dat dit geen verstandige strategie is. Zowel Amac als EP richten zich op andere dingen dan ‘prijs’;
- Toegevoegde waarden bieden via service en kennis. Klanten willen geen producten maar oplossingen voor hun problemen en behoeften. De wereld van consumentenelektronica is voor veel klanten best ingewikkeld. Het aanbod is overweldigend maar wat kun je nu het beste kopen, gezien jouw individuele klantbehoefte? Je kunt wel ‘ergens’ (online of in een winkel) een product kopen maar daarmee heb je het nog niet geïnstalleerd, opgehangen en aangesloten. Retailers zoals Amac en EP helpen hun klanten met informatie, kennis en service en leveren daarmee toegevoegde waarde. Veel klanten zijn best bereid om voor die toegevoegde waarde te betalen;
- Gebruik maken van de kracht van lokale EP ondernemers. EP werkt met franchisenemers waardoor de bekendheid en de schaal van de formule kan worden gecombineerd met de kracht van lokaal en zelfstandig ondernemerschap. Deze ondernemers lopen net een stapje harder voor de klanten dan de filiaalmanagers van hun concurrenten. Verder kunnen zij – binnen de grenzen die de franchisegever stelt – hun assortiment en dienstverlening aanpassen aan de lokale klantvraag en de lokale concurrentieomgeving.