Coolblue zet verdere stappen in Duitsland. Zal dit succesvol zijn? We weten immers dat internationale expansie risicovol is. Op basis van enkele factoren ben ik positief over de succeskansen.
Ik zag onlangs een artikel in RetailTrends over de expansie van Coolblue naar Duitsland. Dat artikel sluit goed aan op een Retailtour die ik in juni samen met VEDIS heb gemaakt, waarbij we verschillende retailformules in Duitsland hebben bezocht, waaronder Coolblue. Zie het verslag van John Terra (Q&A Retail) over deze Retailtour.Internationale expansie is een bekende en interessante groeistrategie. Retailers die echt groot willen worden, moeten wel naar het buitenland omdat de Nederlandse markt (18 miljoen inwoners) erg klein is. De ervaring leert echter dat het voor Nederlandse formules niet eenvoudig is om succesvol te worden en te blijven in het buitenland. De concurrentie in het buitenland zit niet stil en het kost tijd om merkbekendheid op te bouwen. Zo heeft bijvoorbeeld HEMA enkele minder succesvolle buitenlandse avonturen beleefd en concentreert de formule zich nu op een beperkt aantal landen. De vraag of Coolblue zal slagen in Duitsland kan waarschijnlijk pas over enkele jaren worden beantwoord. Op basis van een aantal factoren ben ik positief over de succeskansen:
- Coolblue voegt waarde toe aan het Duitse retaillandschap
- De formule kan met minimale aanpassingen worden uitgerold
- De expansiestrategie is slim en wordt ondersteund door een sterke partner.
Ik werk deze factoren hierna kort uit.
Toegevoegde waarde
De buitenlandse markt die een Nederlandse retailer betreedt, wordt op dat moment al bediend door diverse nationale en internationale spelers. Een voorwaarde voor succes is dat de nieuwe, Nederlandse speler echt wat toevoegt aan het aanbod. Als het ‘meer van hetzelfde’ is, zal de buitenlandse consument blijven kiezen voor het bestaande, vertrouwde aanbod. Coolblue is onderscheidend in Duitsland met haar kennis over producten en toepassingsmogelijkheden en service. Ook de ‘next day delivery’ is op dit moment niet door de concurrenten te matchen.
Minimale aanpassingen
Als een Nederlandse retailer grote aanpassingen aan de formule moet doen om deze te laten aansluiten op lokale klantvoorkeuren, wordt expansie lastig. De vraag is immers of de aanpassingskosten opwegen tegen de extra omzet en marge. Bovendien krijgt de retailer verschillende formules in verschillende landen wat niet bijdraagt aan de noodzakelijke (kosten)efficiency. Coolblue slaagt er tot nu toe in de formule in Duitsland met minimale aanpassingen uit te rollen.
Slimme strategie met sterke partner
Coolblue is in 2020 online begonnen in Duitsland en is pas daarna fysieke winkels gaan openen. Beginnen met online heeft enkele voordelen. Het is minder kostbaar en risicovol dan het meteen openen van fysieke winkels. Bovendien geeft ‘online’ inzicht in de locaties waar het beste met een winkel kan worden begonnen. Verder heeft Coolblue met HAL een sterke partner aan boord voor de expansiestrategie. HAL kan niet alleen zorgen voor financiering, maar brengt ook kennis en ervaring in, mede gebaseerd op de succesvolle expansie in optiek.