Vinted groeit spectaculair en toont de toekomst van de (tweedehands)markt
Een 330% groei van de winst (76 miljoen) en 36% groei van de omzet (813 miljoen) zijn indrukwekkende cijfers in de huidige modewereld. De modewereld groeide slechts met 0.1%. Steeds wordt de schuld van de lage groei neergelegd bij de zogenaamde “fast fashion”; modieuze kleding uit vooral China. Snel opvolgende collecties, wellicht minder focus op kwaliteit, maar direct gericht op de wensen van consumenten.
Voor de groei van Vinted wordt gewezen op het lage consumentenvertrouwen naast andere oorzaken zoals de groei van de wereldwijde markt voor gebruikte kleding. Vorig jaar was volgens onderzoeksbureau GlobalData de groei van de tweedehandsmode markt 18% naar een omzet van $205 mrd
De vraag van consumenten is veranderd
Het is duidelijk dat de vraag van consumenten is verandert, alleen de bestaande retail doet veel te weinig om daarop in te spelen met alle negatieve gevolgen van dien.
Het voorbeeld van Vinted laat zien dat consumenten graag geld vrijmaken voor bestaande kleding, zo goed als nieuw, te verkopen en de opbrengsten weer te besteden aan bijvoorbeeld andere gebruikte kleding via Vinted. Een vernieuwing van de garderobe voor veel minder geld en je maakt ook nog ruimte in je kledingkast.
Meermalen heb ik aan bestaande kledingwinkels geadviseerd om dit proces ook toe te passen, om klanten te binden, een nieuwe doelgroep aan te spreken of bezoek te creëren. De winkel kan de klantenaankopen registreren en deze weer, na bijvoorbeeld 6 maanden, terugnemen tegen een tegoedbon. De “pre-owned” kleding kan verkocht worden, zoals Vinted dit doet, en de tegoedbon kan gebruikt worden om weer in de winkel te besteden. Daarnaast heb je meteen een klantenbestand, waarbij je niet alleen naam en contactgegevens hebt, maar ook een registratie van de aankopen. De basis voor directe communicatie, clustering of analyses.
Simpel, goedkoop en loyaliteit aan je klanten. Het is natuurlijk wel erg makkelijk om alleen maar te klagen over fast fashion, je concurrentie, internet en het nieuwe koopgedrag van klanten. Door juist in te spelen op deze veranderingen ontstaat er een nieuwe basis voor de retail.
Niet alleen veranderingen in de kledingaankopen
Verandering van het koopgedrag geldt in sterke mate voor de kledingbranch, maar ook voor andere branches. Kijk maar eens naar alle kringloopwinkels.
De kringloopwinkels in Nederland hebben afgelopen jaar een ongekende hoeveelheid spullen ingezameld, zo blijkt uit cijfers van de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN). In totaal werd per vestiging gemiddeld bijna 785.000 kilo aan goederen opgehaald, met name meubels en elektrische apparaten gingen voor een tweede ronde. De kringloopsector speelt een steeds grotere rol in het hergebruik van materialen.
Hart van Nederland, 24 oktober 2024
Wat wordt er het meest gekocht in een kringloopwinkel?
Over heel 2023 wisten de kringloopwinkels 15,7 miljoen mensen te trekken en werd er een omzet gedraaid van ruim 188 miljoen euro. De gemiddelde klantbesteding lag in 2023 op 12,01 euro. Wat halen wij het meest bij de kringloop?
- Textiel – 27 procent
- Kleingoed – 24 procent
- Meubilair – 13 procent
- Boeken en platen – 9 procent
- Elektronica – 9 procent
- Speelgoed – 4 procent
- Fietsen – 2 procent
- Materiaalstromen – 2 procent
- Overig – 10 procent
Ook Ikea heeft een dergelijke initiatief, de terugkoopservice waarbij je gebruikt meubelair kan terugverkopen, maar ook gebruikt meubelair tegen een schappelijke prijs kunt kopen.
Breng je oude IKEA producten terug en krijg winkeltegoed voor je volgende aankoop. Zo geef je je meubels een nieuw huis en bespaar je tegelijk! Let op: je kan alleen producten terug brengen waar de orginele product markering, een sticker met het artikelnummer, naam en andere informatie, nog op zit.
Innovatie in de retail is hard nodig voor retailers om te overleven
Katinka Jongkind, sectoreconoom Retail bij ING Research stelt dat kostenstijgingen de belangrijkste reden zijn voor meer faillissementen: “Door sterke kostenstijgingen staan bij veel retailers de winstmarges onder druk. Retailers met een verouderd verdienmodel kunnen vanwege hun slechte financiële positie niet investeren in personeel, duurzaamheid en winkelvernieuwing. Hierdoor komen ze op achterstand ten opzichte van retailers die wel investeren.”
Wees alert op de toekomst
In totaal gingen er het afgelopen jaar 364 retailbedrijven failliet. Dat is bijna 8 procent meer dan in 2023, toen er 338 bedrijven in die sector omvielen. Het was het hoogste aantal faillissementen in de retailsector sinds 2019 (364).
Retailtrends, 16 januari 2025
De consumenten veranderen, maar ook het koopgedrag en het aanbod. De winsten staan onder druk door economische en fiscale veranderingen. De retailer is de laatste schakel in de supply chain, maar ook de eerste schakel voor de consument. Inspelen op het consumentengedrag is daarom essentieel om te overleven. Natuurlijk, het begint bij de klant, communiceer direct met de klant, gericht en gebaseerd op de behoeften, en pas daar het aanbod op aan. Tweedehands, pre-ownes, is niet meer een vies woord. Door de kwaliteit van producten kunnen ze veel langer mee. De consument is ook snel uitgekeken op de modeaankopen, maar het inkomen is ontoereikend om steeds maar weer nieuw te kopen. Zie daar het gat in de markt. Het gat in de markt voor fast fashion, Vinted, de kringloopwinkels en goedkope prijzen aanbieders. Als dat is wat de klant wil wees dan geen moraal ridder maar speel erop in.
Prof Dr Cor Molenaar
cor@cormolenaar.nl